35. сусрети ЕД Чачак - ЕД Кикинда

крф1

35. СУСРЕТИ ЕД ЧАЧАК - ЕД КИКИНДА, 05.10. – 10.10.2017.

,,Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне!
Газите тихим ходом!
Опело гордо држим у доба језе ноћне
Над овом светом водом..."

Организован је 35.традиционални скуп радника ЕД Чачак и ЕД Кикинда, који својим непрекидним трајањем одолева искушењима и тешкоћама кроз које пролазимо. Одазвало се 44 радника ЕД Чачак, ЕД Кикинда и ЕД Зрењанин. Изабрана је, овога пута, Грчка: острво Крф, острво Видо, Метеори, Солун, Зејтинлик.....Ово дружење траје од 1982.године, са мање или више подршке, са мање или више учесника, али, ипак одолева и наставиће се са истим жаром у будућности....
На Крфу и острву Видо написане су неке од најтужнијих, али и највеличанственијих страница српске историје. На острво Видо, каменито и без вегетације, које су Грци вековима звали ''Острво змија'', дошле су 21. јануара 1916. године, војна болница Моравске дивизије, али и Чачанска и Пиротска болница. Сматра се да је на острву Видо и у "Плавој гробници" сахрањено преко 8.000 српских војника и регрута, једна комплетна дивизија. На овом острву је 1936. године подигнут Маузолеј-костурница у који су смештене кости сахрањених војника. На овом Светом месту, учесници сусрета су положили венце у костурницу и "Плаву гробницу" свим страдалим српским војницима и мученицима. Многи учесници су овде пронашли своје предаке

Посета Српској кући, музеју посвећеном страдању Српске војске током повлачења преко Албаније у Првом Светском рату, 1915 - 1916 године, такође је оставила снажан утисак на све учеснике. Кустос музеја је Љубомир Сарамандић, који нас је дочекао, изразио захвалност и наду да ова места никад нећемо заборавити и да ћемо у још већем броју поново посетити ово Острво.

Српско војничко гробље у Солуну је било још једно Свето место на које се упутила експедиција радника ЕД Чачак са пријатељима из Војводине.Тамо је чувар, домаћин и водич, 92годишњи крепки, поносни старина Ђорђе Михајловић дочекао госте, не скривајући радост и спремност да по ко зна који пут, поносно стане испред споменика Српским ратницима, а њих је сахрањено око 7000, и изрецитује потресну песму В.Илића млађег:

Незнани туђинче кад случајно минеш
Поред овог светлог заједничког гроба
Знај, овде су начли вечно уточиште
Највећи јунаци данашњега доба....

крф2

До нових сусрета, идуће године, нових дружења и нових дестинација.......
Захваљујемо се Синдикалној организацији ЕПС ОДС Електросрбија , које је подржала и помогла ово путовање.

Синдикална организација ЕД Чачак

34.СУСРЕТИ ЕД ЧАЧАК-ЕД КИКИНДА

34.СУСРЕТИ ЕД ЧАЧАК-ЕД КИКИНДА

cacak 1Организован је 34.традиционални скуп радника ЕД Кикинда и ЕД Чачак, који својим непрекидним трајањем одолева свим искушењима и тешкоћама кроз које пролазимо.
Није у знању аутору овог текста, да ли у ЕПС-у постоји још оваквих тврдоглавих, упорних људи, за које нема непремостивих препрека да истрају у жељи и хтењу да очувају традицију и продуже живот најсветлијој људској особини – дружењу.
Од 1982, па све до сад, са мање или више подршке, са мање или више учесника, ређали су се, једни за другим, заједнички излети на којима су се, наизглед, различити људи и менталитети, међусобно удаљени 300 километара, сретали, дружили, волели и узајамно уважавали и поштовали.
По жељи радника из ЕД Кикинда и ЕД Чачак, пред крај месеца јуна 2016., родила се идеја о излету у Чешку републику, у град Праг, који би трајао 3 до 4 дана, са могућношћу посете Словачкој и Братислави.
Од идеје до реализације требало је да прође 120 дана и на пут у Бохемију и Моравију се кренуло 26.отобра, са 28 путника из Чачка и .16 путника из Војводине.
После ноћне вожње која је протекла без проблема, стигло се до Прага у четвртак, око 12 сати. Први дан је планиран за смештај у хотелу, одмор и заједничку свечану вечеру у ресторану ЈЕЛИЦА која је власништво нашег земљака из Горње Јежевице, Мира Вучићевића.Пред смирај дана путници су се вратили у хотел ТОП на заслужени одмор.

cacak 2

Други дан боравка у Прагу био је одређен за разгледање и упознавање са знаменитостима, бурном историјом и лепотама града који је, не без разлога, добио назив ЗЛАТНИ. Вечера је организована на броду који је прокрстарио Влтавом, реком која својом лепотом надалеко чувена.

Трећи дан је био резервисан за слободне активност и боље упознавање града по сопственом избору и занимању.cacak 3
Повратак у Србију, преко Словачке, са задржавањем у Братислави, поред лепог плавог Дунава и летимичан поглед на старо језгро града. Словачка је тренутно председавајућа у Европској унији.

После мирног путовања преко Мађарске, растанак са колегама из ЕД Кикинда, на Хоргошу, свако на своју страну, уз обећање да се идуће године опет организујемо и пропутујемо.
Захваљујемо се Синдикалним организацијама Електровојводине и Електросрбије , које су подржале и помогле ово путовање.