Посета манистирима Црне Горе - СО ЕД Чачак

20121120-124742Група од 17 радника ЕД Чачак, и чланова њихових породица, у организацији СО ЕД Чачак посетили су манастире Острог, Морачу, Дајбабе и Куманицу, у оквиру програма поклоничких путовања које већ неколико година уназад организују чланови СО ЕД Чачак. По плану за ову годину, посета је обухватила четири бисера Српске православне Цркве и хришћанске традиције, који се налазе у прелепим пределима Црне Горе (осим Куманице, који је на самој граници са ЦГ) и који нам сведоче о вековној култури Срба на овим просторима.
Ова мала, али одабрана група људи, одмор и освежење је потражила у Бечићима у Одмаралишту ЕЛС, где су прихватили позив од љубазних домаћина и остали да преноће. Ту су имали прилике да се увере да је у Одмаралишту све спремно за почетак сезоне, а срели су се младим колегама, учесницима ЕЛЕКТРИЈАДЕ, која се тог викенда одржавала у Бечићима....
ОСТРОГ

...Над водоплавном долином и њеном вијугавом реком, оплетеном венцима горских потока и зелених врбака, цветних ливада и воћњака, родних винограда и житних поља, у голетним висинама планине Острог, у Црној Гори, као изронила из дубина прастарог стења, беласа се Острошка светиња, манастир Ваведења Пресвете Богомајке. Око светиње, испод самог неба, заштитнички и смерно, свила се сура громада, уточиште птица и ветрова, дубоко јој отворивши своја златаста недра, као да је повија у њихове густе, камене наборе и у завесе зеленила које, издижући се уз стрмен стаблима, жбуновима и пузавицама, завршавају у тишини манастирских тераса, приљубљених уз литицу.
ДАЈБАБЕ
Необичног положаја и унутрашњег уређења ( укопан под земљу, простор за цркву је природни облик пећине). Подигнут је 1897. године, на основу чудесног виђења које је имао чобанин Петко (јеромонах Платон). Унутрашњост манастира осликао је њен ктитор, калуђер Симеон Поповић, прилагођавајући сцене природном облику стена. На уређењу манастирске цркве радио је све до своје смрти, 1941.године.

МОРАЧА
Манастир Морача је један од најмонументалнијих православних средњевековних споменика у Црној Гори. Подигнут је на десној обали Мораче, у проширеном делу кањона, на природној заравни сликовитог пејзажа. Морачки храм је подигао 1252. године Стефан, син краља Вукана, а унук Немањин, што се спомиње у натпису на надвратнику западног портала

КУМАНИЦА
Посвећен је Светом архистратигу Гаврилу. У њему се чувају мошти Светог Григорија Куманичког. Непознато је ко је био Григорије, сем да се у једном запису помиње као српски просветитељ и бивши архиепископ, па чак, да потиче од свете и богоизабране лозе Немањића.
Обновљен је и реконструисан 2000. године. У време летњег сабора, у оквиру манастирске славе 26.07.. у њему се окупи неколико хиљада верника, а веома је цењен и међу верницима других вероисповести.
Тренутно, Манастир је прикључен на мрежу ЕПЦГ, из правца Добракова, али кад буду завршени радови на изградњи 10кВ далековода и прикључне ТС 10 0,4кВ, овај верски објекат биће потрошач и купац ПД ЕЛС, односно Огранка Чачак , погона Сјеница.

ИЗЛЕТ У ГРЧКУ МАКЕДОНИЈУ И ТЕСАЛИЈУ - Актив жена ЕД Чачак

По жељи женског дела колектива ЕД Чачак, пред крај месеца фебруара 2014., родила се идеја о излету у Грчку, а поводом 8.марта, који би трајао 3 до 4 дана, са могућношћу посете Метеорима и гробу последњег Немањића, Српском војничком гробљу у Солуну из 1. Св.рата, поводом 100 година од почетка, 1914., као и посете тржним центрима и радњама највеће и најважније луке у северном делу Грчке и другом по величини граду у тој земљи са скоро 2 милиона становника.

Од идеје до реализације требало је месец дана и на пут у Грчке провинције Македонију и Тесалију се кренуло 19.марта, у два мала аутобуса са 31 путником.

 После ноћне вожње која је протекла без проблема, стигло се до Солуна око 10 сати по Грчком времену. Први дан је планиран за одмор и шопинг, па се кренуло у обилазак радњи које производе и продају кожне јакне, бунде и осталу кожну галантерију. Потом је организована посета великом тржном центру КОСМОС који се налази у непосредној близини солунског аеродрома МАКЕДОНИЈА. Пред смирај дана путници су стигли у хотел ВИКТОРИЈА у Паралији, месту на обали Егејског мора, омиљеном летовалишту туриста и посетилаца из Србије, 65км од Солуна према Лариси.New Picture 1

Други дан боравка у Грчкој био је планиран за посету Метеорима. Овај део Тесалије можемо окарактерисати као изузетну и необичну област, јединствену у свету, коју красе гигантске стене у облику кула и торњева, са висином од 100 до 150 метара. По многима, ово је један од најлепших предела на планети. Настао је пре око 60 милиона година у Тритогенском периоду када је нагло порастао ниво тадашњег језера које је кроз Темпе истекло у Егејско море, остављајући за собом предео изузетних облика и лепоте. Налазе се у близини града Каламбаке кроз који протиче река Пенеј. Метеори су од 11. века снажан монашки центар у коме монаси живе у пећинама или малим келијама. У 14 веку, Тесалија је у саставу Великог Душановог царства Срба и Грка, а у исто време, један значајан монах из Свете горе, Атанасије, стиже на ово свето место и оснива манастир, заједно са још 14 монаха, на стени високој 613 метара изнад мора, коју је назвао МЕТЕОРИ, (лебдеће камење). Нешто касније, наследник Цара Душана , који је дао низ привилегија манастиру, био је његов полубрат, Симеон УрошЦар Ромеја и Срба и целе Албаније, који је наставио да спроводи исту политику. Када је његов син Јован Урош постао монах, замонашивши се на Метеорима под именом Јоасаф, ситуација се променила. Јоасаф је био Атанасијев пријатељ и заједно су успели да доведу Манастир до врхунца.Осликан је фрескама, обогаћен кулама, болницом, келијама, цистернама за воду и другим бројним грађевинама. Манастир Преображење на Метеорима или Манастир Велики Метеори постаје највећи и најзначајнији манастир од укупно 24, колико их је тада било. Данас је , на Метеорима активно 5 Манастира, а радници ЕД Чачак су били на два: на великим Метеорима и Манастиру Свете Тројице.

New Picture

НАПОМЕНА: Царство Ромеја и Срба и целе Албаније је била држава са седиштем у граду Трикала у Тесалији, која је настала у време распада Српског царства Стефана Душана. Цара Душана је на српском престолу 1355. године наследио син Урош. У време Урошеве владавине, Душанов полубрат Симеон Синиша Немањић се проглашава за цара и самодржца Ромеја и Срба и целе Албаније и на југу Српског царства ствара сопствену државу која је обухватала Тесалију, Епир и Албанију. Симеоново царство је надживело Душаново и Урошево , које престаје да постоји 1371. године. Симеона је на престолу наследио син Јован Урош, кога су наследили Алексије и Манојло Филантропен, по народности Грци. Иако је ова држава настала од дела Српског царства и у почетку имала српског владара, била је удаљена од централне српске етничке територије, тако да је добила претежно грчки карактер. Подручје овог царства освајају Османски Турци 1393. године.

Некада на крајњој периферији, а данас у градском ткиву Солуна, недалеко од трга Метаксас, поред улице Лангада која води према Кавали и Серу, налази се комплекс савезничких гробања из 1. Светског рата на површини од 7000м2 . Понос и поштовање према палим борцима, који су остали у Солуну, окупила је све учеснике излета на најпосећенијем српском историјском споменику ван граница Србије, који окупља поштоваоце херојског дела Српске војске у 1.светском рату. На централном месту комплекса је капела са терасом испод које се налази крипта, у чије зидове је, у лименим ковчезима сахрањено 5580 палих ратника. У 10 гробних парцела око капеле лежи 1440 ратника чије гробове обележавају мермерни крстови. Поред њих у издвојеној парцели сахрањено је 126 учесника 2. Светског рата, а испод две плоче почивају у једној 78 и у другој 217 непознатих српских војника. Укупно 7441 ратник почива на Српском гробљу Зејтинлик. У смрти поштовани, достојно сахрањени и чувани, у свом вечном дому- Српском војничком гробљу у Солуну.

Био је ово добар викенд !

Синдикална организација ЕД Чачак

дипл.инж. Мирко Симеуновић